Byta operativsystem
Vi har bytt webbläsare, sökmotor, meddelandetjänst och e-posttjänst nu har vi kommit så lång i vår resa att avgooglifiera att det är dag för vårt operativsystem i datorn. Kanske det mest skrämmande av allt, att lämna den trygga famn som kallas för MacOS eller Windows. Nu sitter du nog där och ifrågasätter dig själv, men Linux, det som är så svårt. Ja, är det verkligen det?
Är Linux svårt?
Det enda som är svårt med frågan är att svara ja eller nej. Linux är så lätt eller svårt du gör det. Eller svårt, och svårt. Linux är inte svårt det är mer eller mindre avancerat.
Vi tar det fån början.
Om vi ska ta det från början. Alltså inte helt början, ja du vet, det med att Linus Torvalds skickade ett e-postmeddelande till en e-postlista för Minix 1991 och förklarade att han gjort en gratis klon som var fri att använda och resten är histora som det heter, inte därifrån, utan ifrån i fall Linux är lätt eller svårt.
Det hela kokar ner till vilka förkunskaper du har. Har du aldrig installerat ett operativsystem överhuvudtaget, ja, då är till och med att installera MacOS eller Windows svårt.
Att installera Linux är, enligt min mening, lättare än att installera än både MacOS och Windows, för när du är installerad och startat upp för första gången, ja, då kan det vara så att du inte behöver göra så mycket mer det är bara att tuta och köra, som vi säger i branschen.
För i de flesta distributioner så ingår allt du behöver, webbläsare, e-postklient, officepaket och så vidare. du behöver alltså inte spendera mer tid på att installera fler program. Och har du en nynerladdad distribution så är det oftast inget som behöver uppdateras heller, i alla fall inte i omgångar.
Vilken distribution?
Om vi utgår ifrån att du hittar runt skapligt i, låt oss säga Windows, för det är vanligast, så ska du inte ha några problem med att ladda ner, installera och köra en Linuxdistribution.
Jag kan säga det jag har problem att hitta runt i Windows nu för tiden då jag är mer van vid Linux så det där med svårt går faktiskt åt båda hållen.
Det kan vara lite överväldigande när man ser hur mycket det finns att välja på när det kommer till Linuxdistributioner. Vad är vad och vilken är bäst? Det är här det blir lite diffust, för svaret är, det beror på.
Jag, som är en van och erfaren Linuxanvändare har iinga problem med att varken installera eller använda, vad jag vet, någon distribution, men jag är däremot bekväm, så jag har valt en som jag tycker lever upp till mina krav på enkelhet men ändå avancerad. Jag kör openSUSE Tumbleweed.
Enklast till mest avancerad
För att göra det enkelt för oss, enkelt är bekvämt, så tänkte jag att jag listar några olika distributioner som jag tycker kan vara värda att ta en titt på för dig som är intresserad av att byta till Linux.
Jag gör som sagt det enkelt för oss, jag börjar med den enklaste och av slutar med den mest avancerade. Jag vill inte säga svår, för de är inte svåra, utan de är lättare att göra fel och misstag i de mer avancerade vilket kan orsaka att du sitter med ett system du inte kan starta.
Jag ska säga det med en gång. Jag har personligen aldrig använt Linux Mint men om vi ska tro på vad alla säger så är Linux Mint den mest lättanvända Linuxdistributionen som finns. Är du total nybörjare eller bra lite försiktig så är det här du ska börja. Linux Mint är baserat på Ubuntu och har sin bas på Irland.
Man kan nog säga med gott samvete att Ubuntu idag är världens största Linuxdistribution. Om man är osäker på vad man är ute efter så är Ubuntu ett säkert val att börja med. Tillräckligt lätt att komma igång med men avancerat nog att man kan växa i.
Jag har själv kört Ubuntu i många år och är det något som sitter i ryggmärgen så är det att administrera ett Ubuntusystem. Jag kan varm rekommendera Ubuntu. Ubuntu är såpass tryckt att använda så att ska jag administrera någon datornovis system så är det just Ubuntu jag installerar, då vet jag att jag inte kommer att få någon huvudvärk. Ubuntu har sin bas i Stor Britannien
Manjaro är den första rullande utgåvan i vår lista, och vad är en rullande utgåva?
Att en Linuxdistribution är en rullande utgåva betyder att det inte finns olika utgåvor som till exempel MacOS 15, Ubuntu 24.10 eller Windows 11.
En rullande utgåva är alltid en aktuell utgåva och har inget prefix helt enkelt. När du laddar ner Manjaro så finns det bara en utgåva av Manjaro att ladda ner och den är alltid den senaste med de senaste versionerna av program.
Det är det här som gör Manjaro den mest avancerade av våra Linuxdistributioner på listan, du kan nämligen inte vara helt säker på att det funkar som det ska. Du blir lite av en testare. Majaro har sin bas i Tyskland
openSUSE är en av världens äldsta och största Linuxdistributionerna i världen. Precis som Ubuntu och Linux Mint kommer openSUSE i olika utgåvor, men, även som Manjaro, som rullande utgåva. Förvirrande? Egentligen inte. Det finns två versioner openSUSE Leap som i skrivande stund är den senaste och versionsutgåvan och Tumbleweed som är den rullande utgåvan.
En sak som är väldigt speciell med openSUSE är att openSUSE kommer med sitt alldeles egna program för både installation och administration av systemet, Yast.
Yast står för, eller gjorde från början, "Yet Another Setup Tool". När jag provade SUSE Linux, som det hette på den tiden,så blev jag och YAST aldrig riktigt kompisar, det är vi fortfarande inte, men vi respekterar varandra, så kan vi lämna det där.
Yast är ett såpass kraftigt verktyg att du kan verkligen sabotera ett helt system med en liten knapp tryckning, och det är därför jag sätter openSUSE sist i min lilla lista. openSUSE har sin bas i Tyskland
Hedervärt omnämnande
Man kan inte göra el lista med olika Linuxdistributioner utan att nämna:

Som är min favorit distribution över lag. Fedora är en semi rullande utgåva. De har inte de absolut senaste versionerna av program i sina förråd men de är heller inte långsamma med att lägaa dit dem. Använder man sig av Fedora Silverblue så är det nog den Linuxdistribution som är mest oförstörbar av dem alla. Silverblue kan du nämligen inte uppdatera om inte exakt alla filer fungerar som de ska. Med det sagt så är Fedora såpass avancerat, även Silverblue, att du kan förstöra systemet om du gör något riktigt galet. Fedora har sin bas i USA

Jag använder Arch btw.
Ja du kanske har set memet. Arch Linux är också en av mina favoriter.
Arch Linux är originalet när det kommer till rullande utgåvor, de var de som var först på bollen, "Pun not intendent" som de säger på utrikiska. Arch Linux är vad du gör det till.
Arch Linux är en minimal installation som du själv bygger till vad du vill att det ska vara. Med tanke på att de är dem som alltid har det allra senaste programversionerna i sina förråd så är det mer regel än undantag att du någon eller några gånger per år sabbar upp ditt system så att spenderar en hel helg, eller vecka på att ta reda på och fixa felet. Det är också det som är en del av tjusningen med Arch Linux, du lär dig medans du använder. Arch Linux har sin bas i Kanada.
Mitt urval
Jag har valt att fokusera på ett urval av distributioner som har sin bas i Europa.
De jag har valt har jag valt med omsorg för hur lätta eller avancerade de är. Det finns naturligtvis fler att välja på.
Tycker du att min lista är fel, bör kompletteras eller har andra synpunkter, lämna en kommentar vettja!
Det gör du här nedanför.
