Meddelandetjänster
Egentligen hade jag inte tänkt att ta det här med meddelandetjänster riktigt än i min lilla serier om att avgooglifiera, men med tanke på världsläget i skrivande stund tycker jag att det är viktigare att ta det nu.
Som vanligt så kommer jag att fokusera på först och främst europeiska alternativ för inte nog att vi vill avgooglifiera så vill vi göra oss mindre beroende a amerikanska alternativ.

Vi börjar med en av de främsta av tjänster och det är den som Karl-Emil Nikka på Nikkasystems med Bli säker-podden och Försvarsmakten rekommenderar, Signal.
Signal är, tyvärr, USA-baserat men drivs som en en ideell organisation. Signal är helt totalsträckskrypterat (End-to-end kryptering). Det innebär att de meddelanden och samtal du då skickar via appen endast är mellan dig och motsatt part.
Signal blev nyligen aktuella när de meddelade att de kommer att lämna den svenska marknaden om regeringens lagförslag om att införa bakdörrar för krypterade meddelandetjänster blir verklig. Försvarsmakten motsade sig förslaget och rekommenderade tjänsten för sina anställda för meddelande och samtal som inte är hemligstämplade.
Nästa tjänst på listan är Threema. Threema är en tjänst från Schweiz. Meda Signal är gratis att använda och finansieras av donationer så måste du betala en licens för att använda Threema. €4.99 är inte speciellt mycket pengar men det är ändå ett hinder man måste ta sig över, speciellt om man ska övertyga sina nära och kära att migrera från låt oss säga Whatsapp. Tyvärr står det inget på deras hemsida om att det kosta pengar.
Fördelen med Threema däremot är om man är tekniskt kunnig så kan man sätta upp sin egen Threema-server och då borde det inte kosta något.

Olvid kan man som privatperson använda gratis, såvida man inte vill ringa samtal och videosamtal via tjänsten. Då kostar det liksom Threema €4.99 men den här gången per månad.
Kan du leva utan samtal är det och kommer det att vara gratis, för evigt, som de skriver på sin hemsida. Olvid har sin hemvist i Frankrike och likt alla nämnda tjänster är de totalsträckskrypterade.

Tillbaka till Schweiz. Teleguard är likt Signal kostnadsfritt att använda och finansieras via donationer.
En sak som särskiljer Teleguard från alla de andra tjänsterna är att du kan ringa till vanliga mobil- och fasta telefoner i appen via ip-telefoni.
De har en "Zoom-tjänst" eller videokonferens-tjänst som de nyligen lanserat och den tar det betalt för. Men som privatperson är det antagligen inte aktuellt.

Tyska Ginlo är helt gratis att använda för privatpersoner.
På deras sida kan du donera om du tycker om tjänsten.
Som du kanske redan märkt så finns det fördelar och nackdelar med alla tjänsterna i den listan.
Är de inte USA-baserade så kostar de pengar eller som i detta fallet, ingen klient för datorn, om du inte vill betala för deras affärsklient så finns det ingen klient för Linux.
Deltachat är en tysk tjänst som är lite annorlunda än de andra här.
Med Deltachat kan du nämligen använda dig av en vanlig e-post server. Deltachat använder nämligen "e-post-näteverket" som sin bas.
Detta innebär att du förutom kan chatta med folk även kan "chatta" med andra som bara har en e-postadress.
Matrix är egentligen det decentraliserade protokollet som används av apparna i ett matrix-nätverk för att kommunicera med varann. "Elements" är standard appen som Matrix själva har utvecklat men det finns massor med andra.
En sak som skiljer Matrix från de övriga är att det inte är direktchatt och videosamtal med vänner och familj. Självklar kan du gör det också, men den stora behållningen med Matrix är att du skapar privat- eller publika rum.
Dessa rum, om de är publika, kan vem som helst som har ett Matrix-konto delta i.
Testa själv, antingen söker du på Vardagsteknik eller använder adressen: #vardtek:matrix.org i din Matrix-app så kan du delta i och diskutera i Vardastekniks Matrix-rum som är öppet för alla.
Matrix är som sagt decentraliserad så en server kan finnas vart som helt i världen men själva Matrix Foundation finns i Stor Britannien.
