Mobila betalningar

Mobila betalningar
Photo by Jonas Leupe / Unsplash

Ett av mina huvudbry innan jag bytte ut standard versionen i min Google Pixel 8 Pro till /e/OS var hur jag skulle betala med mobilen. För mig är kontaktlös betalning ett huvudkrav idag.

Även om det finns både Swish och Vipps, ja Vipps finns i Sverige men en något begränsat, så är det kontaktlösa betalningar med någon typ av betal- eller kreditkort som grund jag fokuserar på här. Swish och Vipps tar vi en annan gång.

Jag måste säga att jag tycker att lösningen eller rättar sagt lösningarna jag har valt funkar bättre än förväntat och att jag använder mer än ett alternativ.

Google Wallet och Apple Pay

Vi känner alla till Google Wallet, Apple Pay och den tredje stora aktören är Samsung Pay, kanske inte lika välkänd men en då en av de större. När det kommer till "Big Tech" så är dessa dessa vi försöker undvika.

Fler än jag trodde

När jag började göra research för den här artikeln så blev jag genuint förvånad över hur många alternativ till kontaktlös betalning som finns tillgängliga. Jag hade ingen aning att ens hälften av dem fanns. Jag börjar helltalning.t enkelt med dem jag känner till och använder själv.

Swedbank plånbok

Som Swedbankskund måste jag säga att det här är ett väldigt smidigt sätt att betala kontaktlöst. Jag har inte haft några problem. Enda nackdelen jag kan komma på är att även om du kan lägga till kort från andra utgivare än Swedbank och jag förmodar andra "Sparbanken" så kan man inte välja att betala kontaktlöst med dem. I alla fall inte korten från Klarna och Revolut jag lagt in i appen. Jag är förutom kund hos Swedbank även kund hos Klarna och Revolut och ingen av dem har någon egen lösning för kontaktlös be

Vid varje betalning behöver du verifiera dig. Jag ha biometri inställt så jag behöver trycka på fingeravtryckssensorn vid varje betalning.

Garmin Pay

Eftersom jag har en Garmin Forerunner 965 har jag tillgång till och använder Garmin Pay, och det gör jag också. Om jag ska vara ärlig så är nog det här sättet jag använder mest när det kommer till kontaktlösa betalningar. Jag har alla mina tre kort inlagda och inga problem med att välja vilket jag vill använda. Fördelen med att ha betalmöjligheter på handleden är att jag kan lämna hemmet till och med utan telefon, det du!

Säkerheten bygger på att behöver du skriva in din säkerhetskod var 24:e timma. Det här gäller endast om klockan känner av din puls under dessa 24 timmar. Skulle du ta av dig klockan eller om någon skulle rycka av dig klockan så bryts "förtroendet" och koden behövs skrivas in ingen.

När jag satt och gjorde researchen till den här artikeln så sprang jag på en artikel från OSNews där skribenten Thom Holwerda också testat att Garmin Pay. Inte nog med det så visade det sig att han är bosatt här i Sverige så man kan säga att det är under svenska förhållanden.

Som vi alla vet så är Garmin ett amerikanskt företag men eftersom jag redan har en Garminklocka, jag köpte den innan "Amerika got crazy" så får den vara med på en nåder.

Okänd mark

Nu ska jag ge mig in på okänd mark. De olika betalsätten jag kommer att lista här nedan har jag ingen personlig erfarenhet av utan jag har helt enkelt gått på vad andra som rekommenderar tjänsten säger och på vad som står på betaltjänstens egna sida.

Curve

Jag kan inte säga att jag hade hört talas om Curve innan jag läste artikeln från Gaël Duval. Eftersom Gaël, som är en av huvudmännen bakom /e/OS och Murena rekommenderar Curve som betallösning för just /e/OS så tänkte jag att jag tar med det som ett alternativ. Curve är ett Brittiskt företag.

Fidesmo

En av anledningarna till att jag valde att köpa en Garmin är att när det kommer till sportklockor så var Garmin det enda alternativet med just kontaktlös betalning. Nu har då kommit till min kännedom att jag hade kunnat välja en Polarklocka istället.

Nu är det inte så att Fidesmo finns som app i Polarklockan utan som ett tillbehör i ett armband till klockan.

Fördelen i det att Polar använder sig av standardanslutningar för att fästa armbandet till klockan så du kan flytta med dig sin betallösning till vilken klocka du vill, om de har samma armabandsmått som din Polarklocka.

Nackdelen är att du inte kan byta band som du vill utan att förlora din betallösning.

När jag läser på Fidesmos hemsida så får jag upplevelsen att de även ligger som bakomliggande teknik till flera andra tjänster som till exempel SwatchPAY! en tjänst som jag innan jag läste på om Fidesmo tänkte ta upp som en egen tjänst, nu blir det inte så.

Fidesmo är ett svenskt företag så det här med att dela med sig till amerikanska företag behöver man inte tänka på.

Tapster

Jag ska erkänna att det här med kontaktlösa- och mobila betalningar är en snårskog om man ska försöka sätta sig in i vad som är vad och vilka som är vilka.

Tapster är i alla fall även det ett svenskt företag som erbjuder ringar, klockarmband och annat att betala med.

Om Tapster använder sig av Fidesmo som bakgrundstjänst eller inte är inget jag har luskat ut. Eller det kan vara så att de båda använder sig av den sista tjänsten på listan, Digiseq.

Digiseq

Det andra brittiska företaget på listan har inga egna produkter eller appar man kan använda sig av, i alla fall inte vad jag har kunnat hitta. Digiseq verkar vara en företagslösning så andra kan erbjuda kontaktlösa betalningar.

Annat

Jag har redan nämnt en del källor.

Den källa som jag varmt kan rekommendera till alla som är intresserad och den som jag använt är huvudkälla är Swedbanks sida om digitala betalningar.

Inte nog med att det finns mer information om alla tjänster jag redan nämnt, det finns information om fler tjänster som jag inte tagit med.

Tycker du att jag har glömt någon tjänst, att jag har fel, eller bara vill tycka till kan du göra det i kommentarfältet nedan.

För att minska spam och och andra otillbörliga kommentarer så måste du logga in för att kommentera.