Oföränderliga Linuxdistributioner

Oföränderliga Linuxdistributioner
Bild från: Fedora https://fedoraproject.org/sv/atomic-desktops/silverblue/

Oföränderliga Linux-distributioner är skrivskyddade operativsystem som inte tillåter skrivning till rotfilsystemet.

Det är väl den kort,kort, korta versionen men det är också en sanning med modifikation.

Immutable

Linux-världen utvecklas hela tiden och det finns ett nytt koncept som orsakar en hel del uppståndelse: "Immutable"- eller oföränderliga distributioner.

En oföränderlig Linux-distribution är skrivskyddat i sin kärna. Det betyder att du inte enkelt kan ändra operativsystemet.

Detta inkluderar filsystemet, kataloger, applikationer och till och med konfigurationer. Inte ens som administratör kan du göra några ändringar i distributionen.

Anta att fel person får administratörsbehörighet på ditt system. Nu kan de manipulera det så mycket de vill, om det är ett normalt Linux-system. Men i oföränderliga distros kan inte ens administratören ändra systemfilerna.

Android, iOS och Steam Deck

Oföränderliga distributioner är inte så sällsynta som man skulle kunna tro. Faktum är att Steam Deck använder en oföränderlig Arch Linux-baserad distribution som heter SteamOS. På samma sätt använder många handhållna enheter oföränderliga distroer på grund av atomiska uppdateringar.

Jag vill egentligen inte kalla det för oföränderlig, men principen är den samma. Android är på sitt sätt också oföränderlig. En Android ROM(Read Only Memory) installeras alltid i sin helhet och oftast på A/B partitioner. Även iOS fungerar på samma sätt.

Atomiska uppdateringar

Atomiska uppgraderingar omdefinierar idén om operativsystemet från att vara en massa olika paket med sina egna invecklade beroenden till att istället skapa en enda OS-bild. När operativsystemet uppgraderas, uppgraderas hela systemet tillsammans.

Istället för att behandla uppdateringarna paketvis görs uppdateringarna genom hela operativsystemet. Med andra ord behandlas hela operativsystemet som en enda odelbar enhet. Om det uppstår någon form av fel under uppdateringen återgår systemet till det tidigare tillståndet.
När du uppgraderar avbildningen uppgraderas all programvara samtidigt (dvs. uppgraderingen är atomisk).

Säkerhet

Dessa distroer är säkrare, mer tillförlitliga och stabilare än vanliga Linuxdistributioner. Du eller andra kan inte modifiera filsystemet.

Till skillnad från en vanlig Linuxdistribution kan du inte permanent bryta dessa operativsystem enkelt. Även om du av misstag eller avsiktligt förstör något, åtgärdas det vid nästa omstart.

Tredjepartsprogram kan inte finjustera något bakom din rygg eller radera något viktigt systemelement som kan göra ditt system instabilt.

Detta innebär också att du inte kan köra några farliga Linux-kommandon.

Installera program

Om oföränderliga distros är skrivskyddade, hur installerar man program eller uppdaterar dem?

De flesta, om inte alla, oföränderliga distros använder Flatpak, AppImages eller Snaps för att hantera programvara, vilket är självständiga paketsystem. Du kan installera och köra dessa paket utan att ändra filsystemet. Dessa universella paketformat levereras med alla nödvändiga beroenden och bibliotek så att de inte behöver förlita sig på systembibliotek. De är också isolerade från ditt operativsystem.

Vill du använda dig av terminalprogram kan du göra det genom att köra dem i en container. Du har i till exempel Fedoras Atomiska distributioner ett terminalprogram som heter "toolbox" som skapar en terminalcontainer där du kan kära ditt terminalprogram. Du kan med toolbox skapa flera containrar. En stor fördel med just toolbox, och andra liknade program, att du inte är begränsad till din egen distribution utan installera containrar innehållande andra distributioner som detta fall inte är Fedora utan du kan installera en container som innehåller Ubuntu eller Arch.

Vissa oföränderliga distributioner använder en teknik som kallas "skiktning", eller "layer" på engelska, för att installera paket. I den här metoden installerar du program på ett särskilt lager ovanpå det skrivskyddade bassystemet. Det innebär att du har tillgång till distributionens paketarkiv för att installera paketen. Men istället för att använda traditionella pakethanterare som APT eller DNF använder du specialiserade verktyg för att hantera paket inom skiktsystemet. Dessa skiktade paket sparas när du uppdaterar ditt system och läggs sedan till i den uppdaterade bilden när du startar om.

För vem?

Är du helt ny på Linux så är det här för dig. Vad du än gör så kommer du inte att kunna förstöra eller radera ditt system, även om det enligt mig, det har varit en del av tjusningen med att lära sig Linux. Du kan lugnt starta om och försöka ingen utan att något "går sönder".

Är du den som underhåller dina föräldrars dator eller är du den som kompisarna vänder sig till för att du är "IT-experten" så är det här för dig. Att installera en oföränderlig distro kan spara dig timmar av "support". Be dem bara att starta om så kommer det mesta att lösa sig.

Jag har själv kört Fedora Silverblue. Det gjorde jag på en bland annat på en Chromebook som inte ville starta om efter uppdateringar med en vanlig distribution. Efter installationen av Silverblue så krånglade den ett par gånger men det vara bara att starta om till förra fungerade version och vänta på nästa uppdatering.

Svårigheter

Vilka svårigheter finns det med en oföränderlig distribution?

Det första är naturligtvis inlärningskurvan. Även om du redan har erfarenhet av Linux-system måste du fortfarande lära dig om saker som oföränderliga distros gör annorlunda. Du kommer också att behöva förfina en del av ditt arbetsflöde, vilket kan vara lite tidskrävande i början.

Kommer från Windows eller MacOS?
Då har du inget att jämföra med.

Distributioner

Det finns en hel del distributioner att välja på och det är som vanligt, smaken är som röven och röven är klöven. Det beror helt på vad du är ute efter och vad du är van vid.
Men jag lista och länkar till några av de vanligaste och i mitt tycke de bästa, att i alla fall börja med.